Bästa bilderna med mobilen

Känner du att hur mycket du än fotar så blir mobilbilderna aldrig så märkvärdiga? Att landskap, människor, semesterbilder och djur inte riktigt gör sig på dina bilder? Lugn, bara lugn, med några enkla modifikationer kan du ta proffsiga bilder med mobilen!

mobil fotaInnan du börjar, se först till att din mobil är ordentligt skyddad! Ett bra skydd för skärmen och kroppen är A och O om du vill fota mycket och du kan hitta massor av bra modeller som till exempel iphone 11 skal online. Genom att investera i ett skal, ett fodral eller ett skärmskydd kan du sedan tryggt och säkert koncentrera dig på att ta riktigt snygga bilder.

Fotolära ljuslära

Fotografi är ett grekiskt ord som betyder “att skriva i ljus” och det är just belysning och ljus som är den stora hemligheten med foto. När du har ett motiv framför dig, se alltid till att ljuset lyser på det du vill ha i fokus. De flesta kameror har en funktion där du kan sätta fingret på skärmen precis där du vill att det ska vara ljusast, men kom i håg att bakgrunden då kan bli mycket över- eller underexponerad. För dig som verkligen vill satsa på fotograferandet finns det mobila ljuskällor som ger ett riktigt studioljus för bilderna på ett mycket proffsigt sätt.

Tänk på vinklarna

Att experimentera med olika synvinklar är också ett fantastiskt sätt att få bra bilder på. De bästa naturbilderna uppnås inte enbart genom att du har något vackert framför dig. De kan även åstadkommas om du vrider på kameran på olika fantasifulla sätt, till exempel genom att fota liggandes på marken eller att låta bilden bestå av 90% himmel och huvudmotivet i periferin.

Bra redigering

Alla mobilkameror tillåter bildredigering och här kan du antingen gå loss på en massa olika filter och effekter, eller använda funktioner som beskärning och en viss ljusredigering på ett mer modest sätt. Du kan hitta både dyra och helt gratis appar som tillåter proffsig bildbehandling på dator eller mobil och som gör dina mobilbilder till det där lilla extra.