Jobba som frilansfotograf

Av alla yrken som finns här i världen så är fotograf ett av de roligaste, mest kreativa men också krävande yrkena. Det finns enormt många vägar att gå med sitt fotograferande och till de stora fördelarna hör att du får ett mycket omväxlande och fritt jobb där du samtidigt får utlopp för din skaparglädje.

En frilansfotograf kan ta sig an både privata och mer offentliga uppdrag, exempelvis familjesammankomster, reportage eller industrifoto och i början är det vanligt att ta alla typer av engagemang. Så småningom brukar dock de flesta fotografer bli mer och mer specialiserade, exempelvis genom att endast fota porträtt på djur och människor eller att syssla med mat och mode.

Fota privattillställningar

När det händer saker i privatlivet så är det vanligt att anlita en fotograf, och till de vanligaste tillfällena hör bland annat:

  • dop
  • bröllop
  • jubileum
  • fester
  • porträtt

Att fota på bröllop tillhör ett av de vanligaste fotouppdragen och här gäller det att hålla tungan rätt i mun. En bröllopsfotograf måste klara av att ta bilder på ett av livets största händelser, och det går ju knappast att be folk att gifta om sig om fotona misslyckats. Detsamma gäller alla privatevenemang, och därför brukar fotografer som sysslar med sådana alltid ha två kameror till handa utifall den ena går sönder. Är du duktig så kan du däremot räkna med mycket jobb och det kan bli riktigt lukrativt då du förmodligen kommer att få fortsätta fotografera familjens olika tillställningar.

Industri och reportage

Många företag behöver bilder på de anställda eller sina produkter för att sedan presentera dem i broschyrer och på hemsidor. Det kan vara allt från fabriker till restauranger, och här är det mycket viktigt för fotografen att veta exakt vad kunden är ute efter. Även den här typen av uppdrag kan ge ett rejält klirr i kassan men ofta är klienten mer krävande. Som tur är så kan dock den mesta sortens industrifotande göras om, till skillnad från bröllop och dop. Reportagefoto är en annan gren som många gillar, och där gäller det att sälja in sin produkt till tidningar och webbsidor. Om du inte skriver själv kan du göra reportaget i samarbete med en journalist och även om det är kul och stimulerande så är konkurrensen stenhård. Vilken typ av foto du än väljer så är det ändå ett kul och givande yrke.