Ekonomi som frilansande fotograf

Att få ihop vardagspusslet och samtidigt jobba som frilansare kan vara svårt. Men det finns saker att tänka på för att du ska kunna förverkliga en sådan dröm. Alla frilansare vet att jobben kan komma i klumpar, och vet man om det så är det enklare att planera för det. Det finns även en del ekonomiska hjälpmedel som du kan utnyttja när du behöver det.

När du inte har en fast anställning så gäller det att ta jobben när man kan. Samtidigt gäller det att ta tillräckligt betalt för jobben så att du klarar dig under de perioder som är lugnare. Har du ett eget fotoföretag som du drivit ett par år så vet du att det kan komma tillfälliga utgifter, till exempel om en kamera går sönder. Detta går smidigt att lösa med ett kreditlån. Denna typ av lån kan man få om man har en tillräckligt sund ekonomi, vilket många har. Det gäller att se den stora bilden när man bedömer detta och använda krediten till rätt saker. En artikel i Dagens Industri tar upp några saker som man inte bör använda krediten till.

Som fotograf i en värld av GIG-jobb

GIG är ett uttryck för tillfälliga jobb i stil med en musiker som har ett GIG. Detta är inte en ny form för en fotograf, även om GIG-jobb ofta syftar till olika typer av jobb under korta perioder. GIG-jobben får ibland kritik för att det tar bort anställningstryggheten, och att om man blir sjuk så har man ingen säkerhet rent ekonomiskt. En ledarartikel i DN tar upp att om den typen av jobb är så hemsk, så hade ingen jobbat där. Det intressanta är i denna debatt är att frilansare faktiskt lever i en liknande situation. Det gäller inte bara fotografer, utan även journalister och många typer av projektledare. Att styra sin egen inkomst och ta jobb när man kan och vill är i många fall ett val som du kan göra själv. Många tycker om det, och det är troligen som allt annat, smaken är som baken.

Jobbmarknaden växer

Med tillfälliga jobb åt olika företag så växer möjligheten till att frilansa. I delar av Sverige dyker det upp jobb som tidigare inte funnits, tack vare möjligheten till att frilansa. Med internet och tekniken kring digitala överföringar så behöver du som fotograf inte bo i Stockholm eller Göteborg och gå till ett kontor varje dag. Du kan bo billigare en bit utanför storstäderna och driva ditt företag hemifrån. Ibland annat Skaraborgs län startas flera nya företag varje månad, många av dessa går i samma spår som frilansare. Skönhetsvård, cykelbyggare och trädfällare handlar om efterfrågan precis som en fotograf. Det gäller att försöka identifiera sina möjliga kunder och bygga verksamheten därifrån. Som fotograf finns det alltid något att fota oavsett var man bor. Visserligen kanske inte alla vill fota bröllop eller porträttbilder, men samtidigt kan detta ge en stadig och stabil inkomst. Folk gifter sig ju över hela Sverige, så efterfrågan går att hitta. Ett bra tips för att sticka ut ur mängden är att ha en bra hemsida, där det inte bara ligger bilder utan bra information kring hur du som fotograf arbetar och dina kunskaper. Utnyttjar du alla dina färdigheter och lyckas sälja in dig själv så är det absolut ingen omöjlighet att leva som frilansande fotograf. Kunskaper och ekonomisk planering kommer att krävas, men om du tror på det och vill göra det så är tipset att testa. Det kommer svackor, men samtidigt finns det inget bättre än att få jobba med det man vill.