Spara pengar på fotoutrustning och tillbehör

Efterfrågan på dina tjänster som frilansfotograf kommer att gå upp och ned. Samtidigt kan dina utgifter för sådant som utrustning och kringtjänster bli ganska dyra. Här kommer därför några tips på hur du kan spara pengar på sådant du behöver för ditt företag.

I ditt arvode bör du ha tagit höjd för kostnaden det innebär att beställa utskrifter eller framkalla foton. Här går det faktiskt att göra lite besparingar och öka marginalerna genom att leta efter rabattkoder på just sådana tjänster. De finns att hämta på Gratislandet och är relativt vanliga. Om du ännu inte betalar för exempelvis Adobes Creative Cloud är det också en bra idé att hålla utkik efter rabattkoder för det programvarupaketet.

Köp begagnad kamerautrustning

Oftast kan man spara betydande summor genom att handla begagnat istället för nytt. Risken är förstås att du köper utrustning i dåligt skick och då finns ingen garanti att luta sig mot.

”För fototillbehör som används flitigt, t.ex. stativ, är det lätt att se om det är något allvarligt fel på varan. Dessutom är de ofta enklare att reparera om de inte är i toppskick”, skriver Bonnier Digital Foto.

Kamerahus och objektiv måste dock undersökas betydligt noggrannare. Bäst är därför att köpa dessa produkter lokalt så att du kan inspektera dem innan pengar byter ägare.

Köp äldre utrustning

Begagnade kameror och objektiv kan fortfarande vara ganska dyra om de är förhållandevis nya. Äldre utrustning funkar dock ofta fortfarande mycket bra och kan användas med nyare kameror med lite anpassning. Exempelvis kan du använda blixtar från 90-talet med din moderna utrustning. Det är dock viktigt att du gör research innan köpet så att du vet vad som krävs för att kunna använda utrustningen på det sätt du vill.