Fota Sverige

Sverige har mycket att fota, inte minst i den grönskande sommaren. Allt från utsiktsbilder utefter alla vackra kustlinjer, till vidderna i fjällen och de djupa skogarna i Småland. Vad finns det att fota i och utanför Linköping?

 

16087296-tradkrona-1Det finns fruktansvärt många vackra platser runt om i vårt avlånga land. Nyligen gjordes en omröstning genom en kampanj av Världsnaturfonden för att lista de vackraste platserna i varje län i Sverige.  Några av de platser som vann blev bland andra Svartedalen i Västra Götalands län med sina dimbeslöjade sjöar till området kring Venngarn slott i Sigtuna på plats i Stockholms län. I Svenska Dagbladet tipsas dessutom besök till bland annat Gräsö utanför Öregrund, där en orörd skärgård finns samt vackra lövskogar och karga hällar. Ta för guds skull med kameran, för det är fotografering som platserna lämpar sig extra bra för.

Fota ekar och gamla flygplan

Om du bor i Stockholm eller strax söder om huvudstaden är Eklandskapet Tinnerö ett tips för foto av vacker natur. Här finns ett stort bestånd av gamla, ståtliga ekar med enormt fauna vad gäller olika ek-levande baggar och smådjur. Det enda du behöver göra är att ta bilen till Linköping och kameran givetvis, för att fota av de gamla träden med sina praktfulla lövverk. Sedan finns det även roliga museum värda ett besök i just Linköping, där fotandet får sig en mekanisk twist, varför inte besöka exempelvis Flygvapenmusem? Detta är ett museum som vunnit flera priser de senaste åren och1376729-acorn är utnämnt till ett av Sveriges bästa gratismuseum med vraket från den nedskjutna DC3:an från 1952. Väl värt ett besök och några fotoplåtar. Mer om detta kan man läsa om i denna artikel i Expressen. Det är nämligen inte ett museum endast för flygnördar utan också för de som vill uppleva en del av kalla kriget och präglingen detta har haft på 1900-talets flygmaskiner.

Storsvampar så det räcker och blir över

I Eklandskapet finns det dessutom landets flest rödlistade svampar. Det handlar om hela 107 storsvampar som är utrotningshotade, saffranstickan är den mest akuta. Om man är intresserad av svamp och andra naturfenomen kan det alltså vara kul med ett fotobesök i naturreservatet med alla gamla ekar.