Fotograferande – från hobby till yrke

Att vara fotograf är otroligt roligt. Det är en av den bästa hobbys man kan ha, och det bästa måste vara att man hela tiden får möjligheten att föreviga sina minnen. Det är en hobby som samtigit är en dagbok, en samling av ens bästa tillfällen.

Drömmen för de flesta hobby fotograferna är säkert möjligheten att få arbeta med det på hela tiden. Att, med bara sin kamera som sällskap, kunna försörja sig. Och det är någonting alla borde sträva efter – men det är klart, det är inte alltid lätt. Men det handlar mycket om vilja, och om mod. Sen är självklart träning en viktig del i det hela. Vill du till exempel bli modellfotograf? Be en vän stå modell! Hon kan beställa underkläder online, och sedan planerar du allting och stylar fotograferingen som du vill ha den. Din vän som står modell kommer säkert vilja ha bilderna på sin Facebook, och det kanske är det som är ingången för ditt fotograferande? Det är riktigt smart att använda sig av sociala medier för att sprida sina fotografier. Man måste dock vara tydlig på att man är en ”riktig” fotograf. Med det menar vi att man inte bara är en instagramfotograf. Det är ju så enkelt att ta bilder med mobilen nu, att folk inte alltid förstår skillnaden på fotografi – och fotografi.

 

Inspireras av Bingo

När en känner att drömmen ligger från verkligheten kan det vara bra att söka sig till inspirationen, och kanske få motivation av de som lyckats. Ta till exempel en av Sveriges mest kända fotografer: Bingo Rimér. Han har ju verkligen gjort allt! Han började med att förvandla modeller som systrarna Graaf, Victoria Silverstedt och Carolina Gynning – och han gjorde sig känd som Sveriges egen Hugh Hefner. Om en är intresserad av att bli modellfotograf på samma vis som Bingo Rimér är det verkligen smart att läsa den bok han skrivit. Den heter ”En flickfotografs bekännelser” och gavs ut i oktober 2010. Där avslöjar han allt, och även om det inte är full koll just fotograferande, är det otroligt intressant.