Fotografiernas början till beskådan

Nu går det väl att bekanta sig med de allra första fotografierna och de tidigaste konstfotograferna – på Moderna museet. Denna konstform utvecklas och förändras ständigt – inte minst nu med den digitala bilden som gör fotograferandet mer tillgängligt än någonsin. Detta gör även intresset för foto rekordstort och det är dags att gå tillbaka och se hur det hela startade, för nästan 150 år sedan.

camera oldI ett tidigare inlägg skrevs det om hur man under regniga dagar med fördel kan ägna sig åt att sätta upp tavlor av sin fotografikonst hemma. Och om man inte fotar själv finns det massor med andra fotografers bilder som går att rama in och hänga upp på vardagsrumsväggen eller någon annanstans hemma. Sådant går inte minst att köpa via nätet eller på ett museum.

Fotokonstens början på Moderna museet

Några som har störtat nedåt i sitt egna, stora arkiv är Moderna museet i Stockholm. Nu är museet aktuellt med resultatet – utställningen ”Skrivet i ljus” som nyligen öppnade dörrarna för allmänheten. I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om att utställningen handlar om fotografi från fotokonstens tidigaste år i Sverige. Det är med bilder från mitten till slutet av 1800-talet, tiden då en helt ny konstart föddes och den experimentella fasen var i full gång.

Fotografiets barndom dokumenterat i utställningen

Det som är så fascinerande med utställningen är att den visar på uppfinningsrikedomen hos människan. Den dokumenterar tiden när fotografer var uppfinnare och ordet fotograf inte var helt etablerat. Det är bilder tagna av både amatörer och professionella, det tidiga fotograferandet visar på hur man ville dokumentera det som hände och personerna runt sig, om minnen och historia samt att kämpa med sitt uttryck – något som är lika aktuellt idag.

Med i utställningen finns:

  • Bilder som de första konstfotograferna tagit, bland annat den brittiska Julia Margaret Cameron och hennes foton med mild oskärpa av släkt och vänner
  • Bilder på Lord Tennyson, poeten som vann Englands hjärta under 1800-talet
  • Mamman till Virginia Woolf, den pre-rafaelistiska modellen Julia Stephen
  • Bilder från Andrées polarexpedition från 1897, en luftballongsfärd som slutade med att alla omkom
  • Andra världsberömda bilder tagna av fotografer som Oscar Gustave Rejlander, Nils Strindberg och Carleton E Watkins