Svensk fotograf prisad

Åsa Sjöström, frilansfotograf – har blivit tilldelat första pris i tävlingen årets bild samt fått andraplatsen i World press Photo under kategorin “Daily Life”. http://www.dreamstime.com/-image456086Bilderna som hon har vunnit med är från ett reportage som gjordes i Moldavien 2014. Detta är väldigt roliga nyheter eftersom det innebär att en svensk fotograf faktiskt är en av världens bästa.

I en intervju i Svenska Dagbladet berättar Åsa Sjöström om hur det känns samt vad priset betyder för henne som fotograf:

– Väldigt mycket. Varje år funderar jag på om jag ska vara med eller inte. Jag får sitta och fundera över vad jag gjort under året, vad som är bra och vad som inte är det. Som fotograf vill jag inte klättra i karriären och bli chef, jag vill bara bli bättre, och det kan jag bara bli om folk får se vad jag gör.

 

Och Sverige är mycket ledande vad gäller fotografering, i allt från att fota hus som mäklare eller till att vara fotograf under krigsreportage, så det är inte omöjligt att svenskarna fortsätter ta plats på marknaden och vinner priser.

Att uppmuntra fotointresserade är  väldigt viktigt för att Sverige  ska fortsätta vara ledande i världen och det är någonting som museet Fotografiska är duktiga på. De har både kurser för “hobbyfotografer” som vill bli bättre eller nybörjare som helt enkelt vill lära sig mer om fotandet. Dessutom har de många uställnignar som även inkluderar okända fotografer, vilket gör att det kan kännas lättare att slå som fotograf. Bästa för att lyckas som fotograf är att frilansa och ta så många olika typer av foton som möjligt. Även fast man kanske helt vill fota modereportage kan man arbeta som mäklarfotograf vid sidan av – eftersom det ger pengar och ändå är i samma kategori som ens drömyrke. Förhoppningsvis kommer det pris som Åsa Sjöström fick att inspirera de som drömmer om en karriär inom fotandet att fortsätta fota.